Duizeligheid, evenwicht en balansstoornissen

Duizeligheid, een veel voorkomende klacht.
Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 10% van de bevolking last heeft (gehad) van duizeligheidsklachten.  Deze klachten zijn niet altijd onschuldig, voor een deel van de patiënten betekent dit verlies van kwaliteit van leven, werkverzuim of angst.

Het is dus van belang deze klachten serieus te nemen, een goede diagnose te stellen en te behandelen. Een diagnose wordt gesteld aan de hand van een vraaggesprek over de aard van de duizeligheidsklachten en door eventueel aanvullend onderzoek te doen.

Er zijn verschillende vormen van duizeligheid:
– Draaiduizeligheid. Het gevoel dat de wereld om je heen draait of dat je zelf draait.
– Licht en zweverig gevoel.
– Bewegings onzekerheid, onvast in de benen.

Bij 50% van de duizeligheid patiënten is er een probleem van het binnenoor. Wanneer één evenwichtsorgaan niet goed functioneert zal er duizeligheid en evenwichts/balansstoornissen optreden. Wanneer beide evenwichtsorganen aangedaan zijn zal je evenwicht/balansstoornissen ervaren, maar geen duizeligheid.
Duizeligheid kan ook optreden bij bijvoorbeeld hyperventilatie, migraine, lage bloeddruk.

BPPD

Een van de meest voorkomende vorm van duizeligheid is BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid). Dit is een kortdurende heftige draaiduizeligheid die ontstaat door een plotselinge stands verandering van het hoofd. Zoals omdraaien in bed, overeind komen in bed, naar boven kijken of voorover bukken. Meestal duurt de aanval niet langer dan een minuut.

In het binnenoor zitten kleine kristallen die we nodig hebben voor het waarnemen van bepaalde bewegingen. Wanneer er kristallen losraken kunnen ze de werking van het evenwichtsorgaan verstoren waardoor er duizeligheid optreed.

Deze vorm is goed te behandelen door de oefentherapeut door middel van specifieke handgrepen en bewegingen waarbij de kristallen verplaatst worden waardoor er geen duizeligheid meer plaats vind. In 90% van de gevallen is een behandeling voldoende om de duizeligheid te laten verminderen. Wanneer beide kanten zijn aangedaan, zal eerst de meest ernstige kant worden behandeld en een week later de andere zijde. Controle na de behandeling is belangrijk.

HYPERVENTILATIE/ DYSFUNCTIONEEL ADEMEN

Hyperventilatie is een ander veel voorkomende oorzaak van duizeligheidsklachten welke bij alle leeftijden voor kan komen. Voornamelijk in de vorm van chronische hyperventilatie. Er is een dusdanige verstoring van de ademing dat er meer CO2 wordt uitgeademd dan geproduceerd. Je krijgt dan meer zuurstof dan je lichaam nodig heeft.

Klachten die hierbij kunnen optreden zijn duizeligheid, licht in het hoofd, zweverig, onzeker, gevoel weg te vallen. Soms ook valneiging.

Deze klachten zijn goed te behandelen door de oefentherapeut. Waarbij gewerkt wordt aan het goed reguleren van de ademing, ontspanning en bewust worden van de factoren die van invloed zijn op de verstoring van de ademing.

NEURITIS VESTIBULARIS/ ONTSTEKING BINNENOOR

Wordt gekenmerkt door acute heftige draaiduizeligheid soms met misselijkheid en braken. Mensen voelen zich doorgaans de eerst dagen ernstig ziek. Daarna volgt een periode van een onzeker gevoel, verminderd balans bij snelle hoofdbewegingen. De klachten nemen in de loop van dagen of weken af.

De patiënt zal zo snel mogelijk gemobiliseerd moeten worden, dit wil zeggen in beweging komen, om het lichaam te trainen om de uitval te compenseren. Als de klachten langer aanhouden is vestibulaire revalidatie door een oefentherapeut belangrijk om de hersenen te stimuleren het evenwichtsprobleem en de duizeligheid in het brein te compenseren. Deze behandeling bestaat uit evenwicht/balans oefeningen, oefeningen om de duizeligheid op te wekken om zo het proces van herstel van het evenwichtsgevoel in de hersenen te versnellen.

ZIEKTE VAN MENIERE

Plotselinge aanvallen van heel erge draaiduizeligheid met misselijkheid, oorsuizen en slechter horen. De aanvallen kunnen wisselend aanwezig zijn, maar verdwijnen vaak in de loop der jaren. Wel kunnen er gehoorproblemen en oorsuizen blijven bestaan.

MIGRAINE

Naast heftige hoofdpijn veroorzaakt door migraine treden er vaak ook ernstige duizeligheids aanvallen op, welke minuten tot uren kan duren.

HYPOSTATISCHE HYPOTENSIE/ LAGE BLOEDDRUK

Wordt gekenmerkt door een licht gevoel in het hoofd bij het opstaan. Het hart kan dan niet snel genoeg voldoende bloed naar het hoofd pompen.
Ook stress, angst, depressie en vermoeidheid kunnen een licht gevoel in het hoofd geven. Bepaalde slaappillen, plaspillen, bloeddrukverlagers, antibiotica, antidepressiva en pijnstillers kunnen duizeligheid veroorzaken.